Nasipse adayız -Süheyla Ekemen*


  • Hekim Sözü Mayıs-Haziran 2021
  • 928

PDF formatında okumak için tıklayınız.

Hekim, oyuncu, yazar olarak tanıdığımız Ercan Kesal’ın  “Nasipse Adayız” yönetmen olarak imzasını attığı ilk filmi. Filmin senaryosu ve başrolü de Kesal’a ait.

Senaryo 2015 yılında iletişim yayınlarından çıkan Ercan Kesal’ın aynı adlı romanından uyarlanmış. Bir partiden Beyoğlu belediye başkan aday adayı olan karakterimiz yine aynı ilçede bir özel hastane sahibi Dr. Kemal Güner. Kemal Güner’in politik macerasındaki bir gün ve bir geceye odaklanan film kara mizah öğeleri taşıyor. Dr. Kemal Güner’in tüm çabası aday olacağı partinin genel başkanının (bir numaranın) gözüne girebilmek ve adaylığını garantilemek. Bu çabanın etrafında dönen olaylar örgüsünde politik hırsı uğruna Dr.Kemal Güner’in neler yapabildiğini şaşırarak (aslında ne yazık ki, belki pek de şaşırmayarak) izliyoruz.

Kemal Güner karakteri anlatılmaya çalışırken kısa kısa pasajlarla mesleki, ailevi ilişkilerine de göz atma şansımız oluyor. Karakterin politik hırsları uğruna verdiği mücadelede kişiliğinden verdiği tavizleri, eğilmelerini, bükülmelerini zaman zaman alçalmalarını görüyoruz. Ana karakterdeki yozlaşma dışında filmde sınıfsal çelişkilerin, çatışmaların anlatımı da çok etkileyici. Özellikle filmin son sahnesi uzun bir münazara konusu…

Gerçekçi bir anlatımın hakim olduğu filmde çoğu zaman kurgusal değil, belgesel bir film seyreder gibiyiz. Ana karakterin doktor olarak seçilmesi de tesadüf değil elbet. Doktor karakterinin kişilik deformasyonunu izlerken Özdemir Asaf’ın dizesi geliyor insanın aklına:  “Bütün renkler aynı hızla kirleniyordu, birinciliği beyaza verdiler” . Siyasetteki kirlenme hekimliğin beyaz önlüğü ile daha çarpıcı ortaya çıkarılmaya çalışılmış.

Ekim 2020’de gösterime giren film şimdiden 53. Siyad ödüllerinden en iyi film ödülü dâhil beş ödül, Belgrad Uluslararası Film festivalinden en iyi ilk film ödüllerini aldı.

Yaptığı her işte başarıya ulaşan Ercan Kesal; toplumcu gerçekçi film severlerin büyük ilgisini çeken “Nasipse Adayız” filmiyle yine ödüller almaya devam edecek ve uzun zaman adından söz ettirecek gibi. Bir kez daha teşekkürler Ercan Kesal.

*Dr. Hekim Sözü Yayın Kurulu Üyesi


Bu İÇERİĞİ Paylaş!