Don’t Look Up / Yukarı Bakma


  • Hekim Sözü Ocak-Şubat 2022
  • 488

Ali Çerkezoğlu / Dr., Hekim Sözü Yayın Kurulu Üyesi

Bu sistemin daha fazla kâr elde etmek için feda edemeyeceği hiçbir değer yoktur. Ve Kapitalizm gölgesini satamadığı ağacı keser!
Peki öyleyse ağacın kesilmesini engellemenin tek yolu ağacın gölgesini paralı yapmak ve kapitalistlerin kâr hırsına teslim olmak mıdır?
Aylık belirli bir ücreti ödeyebilenlerin ve evinde akıllı televizyon bulunduranların üye olarak izleyebildiği kısmen ayrıcalıklı “Netflix” platformu yapımı bir filmin bu soruya cevap vermesi zaten beklenemez. Eleştirdiği kapitalist popüler piyasa kültürünün varabileceği, belki de varmış olduğu aşamanın insanlığı bitirme potansiyelini aktarmakla sınırlıyor kendisini.
“Çok pahalı ve değerli metaller barındırıyorsa dünyayı yok edebilecek bir meteor bile telaşa değil nasıl kârlı çıkarım hırsına yol açabilir” diyor film özetle. Hele ki sanal dünyanın gerçekliği alt ettiği, popüler ve sıra dışı olanın, anlık ilgiyi çekecek her türlü saçmalığın hayatı teslim alabildiği bir dünyada bunu meşrulaştırmak çok mümkün. Buradaki çelişkiyi eğlenceli bir film senaryosuna dönüştürmek de Amerikan film endüstrisi için zor olmasa gerek.
Film şapşal bir Amerikan başkanı, beyaz saraydaki beleş su ve çerezi parayla “okutan” general ve donuk sesli yeni dönem dolar milyarderi kişiliklerin karşısındakini şoke edecek bir cahillik ve vurdumduymazlığın arkasına saklanmış sinik bir uyanıklıklarının hakim olduğu alt yapıya dayanıyor. Dünyayı yok edecek bir “meteor”un hızla yaklaşmakta olduğu bir anda “akıl-bilim ve insani değerler” ile kar hırsına bürünmüş kapitalizmin gücünü arkasına alan “akıl tutulması”nın kapışması.
İster günde 300 kişinin öldüğü ve aşısı bulunmuş bir pandeminin “aşı karşıtlarını”, ister bunlara ses çıkaramayan ve verileri gizleyerek pandemi ile mücadele ettiğini sanan Sağlık Bakanlığı’nı ya da HES’ler, termikler, nükleer ile doğayı yok eden aklın cemaatlerle iç içe yönettiği bir ülkenin neden ekonomik, siyasal ve kültürel krizlerden çıkamadığı gerçeğini aklınıza getirin. İşte film yaşadığımız tüm bu akıl dışılığı meteor metaforu ile hicvetmekle meşgul.
İkilem üzerine kurulu, mesajları dümdüz veren, komedi unsurları serpiştirilmiş bir amerikan filmi de denebilir, absürd komedi unsurları içeren, zıtlıklar ve ifrata vardırılmış karakterler üzerinden “sinematik” bir sistem eleştirisi de.
Leonardo DiCaprio ve Jennifer Lawrence’ın usta oyunculuğunun seyri kolaylaştırdığı filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Adam McKay yapmış. Rob Morgan, Jonah Hill, Mark Rylance, Tyler Perry, Ron Perlman, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Scott Mescudi, Himesh Patel, Melanie Lynskey, Cate Blanchett ve Meryl Streep de oyuncu kadrosunu oluşturmuş
Sanat eleştirmenleri ve profesyonel sinema izleyicileri için muhtemelen burun kıvrılabilecek, ama bu pandemi ortamında evde kalınan günler için hoş ve eğlenceli zaman geçirmeyi sağlayan bir film. Ve belki bir umut soru işaretleri ile başlayıp bu kapitalizm bizi de dünyamızı da yok edecek, biraz kaykılıp bir şeyler yapma hissini uyandırır beklentim de yok değil!


Bu İÇERİĞİ Paylaş!