İstanbul Tabip Odası Genel Kurulu Yapıldı


  • Nisan 19, 2022
  • 1021

İstanbul Tabip Odası’nın (İTO) genel kurulu 16 Nisan 2022, Cumartesi günü Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde yapıldı.

Genel Kurula İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şube Eşbaşkanları Fadime Kavak Sevim ve Abuzer Aslan katıldılar.
Genel Kurul İTO Genel Sekreteri Dr. Osman Küçükosmanoğlu’nun hoş geldiniz konuşmasıyla açıldı. Ardından pandemi sürecinde yaşamını yitiren sağlık çalışanları ve vatandaşlar için saygı duruşu gerçekleştirildi, İstiklal Marşı okundu.

Genel Kurul divanı için isimleri önerilen Dr. Selma Okkaoğlu Mutlu (Başkan), Dr. Cemile Özdemir (Üye) ve Dr. Yusuf Kul (Üye) oybirliğiyle seçildiler.

Divan üyeliklerinin belirlenmesinin ardından TTB Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı ve İTO Başkanı Dr. Pınar Saip açılış konuşmaları yaptılar.

Dr. Şebnem Korur Fincancı başarılı bir genel kurul dileyerek başladığı konuşmasına “Türkiye’nin en büyük en fazla üyesi olan en eski tabip odası olarak İTO’nun meslek örgütümüzde çok önemli bir yeri var. Türkiye’nin bütününün resmini görmek için İstanbul’da çalışan hekimlere bakmak neredeyse yeterliyken İTO zorlu bir şehir olan İstanbul’da zor bir mücadeleyi göğüslüyor. İTO bizlere bundan sonraki dönemde de nasıl bir mücadele hattı çizeceğimiz konusunda ışık olacaktır. Seçimde aday olan tüm meslektaşlarıma başarılar diliyorum.
İstanbul’dan başlayan ve tüm Türkiye’de etkili olan ‘Emek Bizim Söz Bizim’ eylem sürecine girdiğimizde önce çok etkili olmadığını düşündük ama eylem sürecinin ardından yapılan iyileştirme açıklamalarıyla haklarımızın kazanımlarla sonuçlanması yönünde ne kadar etkili olduğunu ve olacağını gördük. Umuyoruz ki bu dönemde de bundan sonra da her alanda yaşanan sorunlara dair mücadele ederek kazanımlar elde edeceğiz.” sözleriyle devam etti ve sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını, çalışma ortamlarını iyileştirme mücadelesini, hem vatandaşlara hem de sağlık çalışanlarına yıkım getiren Sağlıkta Dönüşüm Programı’nı çöpe atmak üzere mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Dr. Pınar Saip, Genel Kurula katılan tüm üyelere teşekkür ederek konukları selamladı ve Covid-19 pandemisi ile sağlıkta şiddet sonucu yaşamını yitiren meslektaşlarımızı ve geçmiş dönem Yönetim Kurulu üyesi Dr. Ali Özyurt’u anarak konuşmasına başladı.
Hekimlerin can ve iş güvenliğinin, özlük haklarının demokrasi ve hukuk olmazsa olmayacağını, sağlığın ticaretinin kışkırtılmasıyla iyi hekimlik değerlerinden söz edilemeyeceğini belirtti ve Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında hekimlerin artan iş yükü ile tükenmişlik yaşadığını dile getirdi.

“Sağlığın ticarileşmesi, metalaşması ve dünyadaki sağlık sisteminin ticarileşmesi sonrası ülkemizde de gelinen durumda iktidar eliyle başlatılan ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı” tüm kurumların bölünmesine sebep oldu. Emekliliğe yansımayan güvencesiz koşullarda çalışmaya itilen hekimlerimiz siyasi iktidarın yanlış politikaları sonucu sağlıkta şiddetle de mücadele etmek zorunda kalıyor. Böylesi bir ortamda bağımsız meslek odalarının varlığının önemini bir kez daha görüyoruz. TTB, tabip odaları ve meslek odaları hasta hakları ve halkın sağlık hakkını da koruduğu gibi meslek haklarını da korumak ve meslek onurunu yüceltmeye dönük çalışmak yönünde çabalıyor. Bu zor koşullarda hem hekimlik hem de hekimliğin onurunu korumak adına çabalayan tüm meslektaşlarıma teşekkür ederim.”

Dr. Pınar Saip konuşmasına mevcut dönemde insanı ve hekimi etkileyen birçok farklı etkinlikte ve mücadelede bir araya gelen meslek odalarına ve sendikalara teşekkür etti. Sağlıktaki sorunların çözümünün hekimlerin mücadelesiyle mümkün olduğunu, demokratik, çağdaş ve laik bir tabip odası için gerekenlerin yapıldığını ve yapılmaya devam edeceğini belirtti.
Bu zorlu dönemde yeni seçilecek yönetime başarı dileyerek konuşmasını tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından Dr. Osman Küçükosmanoğlu 2021-22 dönemi çalışmalarına dair bir sunum yaptı. Dr. Küçükosmanoğlu son 1 yıl içinde yürütülen çalışmaları pandemi süreci başta olmak üzere, birinci basamaktan, özel sağlık alanına, kamu hastanelerinden üniversitelere, asistan hekim alanından kadın hekimlik alanına dek başlıklar halinde aktardı.
Çalışma raporu üzerine konuşma ve önerilerin alınması ardından Yönetim Kurulu hazirunun oy birliğiyle ibra edildi.

Mali Raporun sunumu ise Sayman Üye Dr. Güray Kılıç tarafından gerçekleştirildi. Mali Raporun da aklanmasının ardından üyeler söz alarak önümüzdeki dönemde yürütülecek çalışmalarla ilgili önerilerini dile getirdiler.

2021-22 dönemine dair Denetleme Kurulu raporu ise Denetleme Kurulu üyesi Dr. Nazmi Algan tarafından paylaşıldı.

Genel Kurulda aşağıdaki başlıklar üzerinden sunulan karar önergeleri kabul edildi:

- Covid 19 ‘un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi önerisi (oybirliği)
- Özel Sağlık Sektöründe çalışan hekimlerin çalışma biçimleri 4A olmalıdır (oy çokluğu)
- Öğrencilerin mağdur olmamaları için akredite olmayan tıp fakültelerindeki eğitimlerin durdurulması, eğitimde fırsat eşitsizliğine yol açan vakıf üniversiteleri adı altında sürdürülen paralı ve pahalı eğitimle mücadele edilmesi, Türkiye sağlık ortamını bilgilendirmek üzere çalışmalar yapılması. (oybirliği)

Dilek ve temennilerin alındığı son bölümün ardından genel kurul sona erdi.

Gerek çalışmalarımıza gerekse genel kurula katılan, katkı sunan tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

İstanbul Tabip Odası 2021-2022 çalışma raporu için tıklayınız.
İstanbul Tabip Odası 2021-2022 Mali Raporu İçin tıklayınız.


Bu HABERİ Paylaş!