Gençlerle baş başa yapay zekâ - Yasemin Demirci*


  • Hekim Sözü Mayıs-Haziran 2022
  • 440

Yapay Zekâ, 2018 yılında yazarın Marksizm ve Bilimler Okulu’nun düzenlediği yaz okulunda “21. yüzyılda teknolojik yönelimler” konuşmasını yaptıktan sonra, gençlerle uzun süren ve hayli etkileşimli tartışmaların nihayetinde kaleme alınmaya başlanmış.

 

Bu sayımızda sizlerle Yordam Kitap’tan yayımlanan ve dokuz kitaptan oluşan “Gençlerle Baş Başa” serisinden Erkin Özalp’in kaleme aldığı “Yapay Zekâ” kitabını paylaşmak istiyoruz.

Kitaptan önce yazarımızı biraz tanıyalım. Erkin Özalp 1968 yılında İstanbul’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi’nde İktisat Teorisi dalında yüksek lisans eğitimi aldı. 1991-2007 yılları arasında Marksist teori dergisi “Gelenek”te yazdı. Bunun dışında, çalışmalarına Eşitlikçi Forum sitesinin moderatörlüğünü ve İleri Haber sitesi köşe yazılarını da ekleyebiliriz. En önemli eserlerinden biri “Teorisyenimiz Devrimciydi: 21. Yüzyılda Marksizm ve Sosyalizm” adlı kitabı 2012 yılında yayımlandı. Yazar aynı zamanda Karl Marx’ın “Kapital ”inin üç çevirmeninden birisidir. Bunun dışında pek çok Marksist önemli kitap çevirileri Gelenek Yayınları ve Yordam Kitap tarafından yayımlanmıştır.

Yapay Zekâ, 2018 yılında yazarın Marksizm ve Bilimler Okulu’nun düzenlediği yaz okulunda “21. yüzyılda teknolojik yönelimler” konuşmasını yaptıktan sonra, gençlerle uzun süren ve hayli etkileşimli tartışmaların nihayetinde kaleme alınmaya başlanmış. Yine 2020 yılı Ata Soyer Sağlık ve Politika Araştırmaları Derneği tarafından düzenlenen “Amfi ’de Anlatılamayanlar” başlıklı etkinlikler kapsamında yazarın yaptığı “Das Kapital ve yeni teknolojiler” sunumun ardından gençlerle yaptığı tartışmalar da kitap için yol gösterici olmuş.

Yaklaşık 1955’den beri kavramsal olarak tartışılan yapay zekâ nedir, yapay zekâdan beklenen nedir, sorularının Marksist ve bilimsel bakış açısıyla tartışmasını bu kitapta bulacaksınız. Kabaca insan zekâsını gerektiren işleri makinelerin yapması olarak da tanımlanabilen yapay zekâ için bir zamanlar bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz, akla hayale sığmayan inovasyonların ve insanların emirlerine uymamaya karar veren bilgisayarların bugün bir kısmı gerçek oldu.

Yapay zekâ alanındaki ilerlemeler, uzmanlarda da gerçek yaşamdaki pek çok sorunun büyük veri ve algoritmalar yardımıyla yakın gelecekte çözülebileceği inancını üretiyor.

Yanı sıra bazı yapay zekâ alanındaki ilerlemeler, yaşamdaki pek çok sorunun büyük veri ve algoritmalar yoluyla yakın gelecekte çözülebileceği inancını uyandırıyor.

Şöyle düşünüyorlar: Örneğin doktorların çoğu yoğun çalışma tempoları sebebi ile güncel tıp literatürü mükemmel bir biçimde takip edemezler. Ya da dikkat dağınıklığı, yorgunluk sebebi ile herhangi bir hasta için karar almakta güçlük çekebilirler. Dolayısıyla bu tür sorunları yaşamayan bilgisayarlarla çok daha güvenilir tahminler yapılabilir. Tabi ki gerçek yaşamda elimizdeki verilerle ve yapay zekâ teknikleriyle bu mümkün değil.

İnsanlığın pek çok sorununun çözümüne katkıda bulunabilecek olan yapay zekâ maalesef teknoloji şirketlerinin elinde ve sadece bu şirketlerin karlarını arttırmak için kullanılıyor.

Bir solukta okunabilen bu kitap ve tüm seri hem yetişkinler hem de gençler için ön açıcı nitelikte. Keyifli okumalar.

*Dr., Hekim Sözü Yayın Kurulu Üyesi


Bu İÇERİĞİ Paylaş!