İstanbul Tabip Odası Temsilciler Kurulu Ocak (2023) Ayı Toplantı Notları


  • Ocak 05, 2023
  • 844

İstanbul Tabip Odası (İTO) Temsilciler Kurulu (TK) yılın ilk toplantısı, 3 Ocak 2023 Salı günü gerçekleştirildi.
Toplantıya, İTO Yönetim Kurulu, TK Divanı, İTO TTB Delegeleri, İTO kurul ve komisyon üyeleri ile hastane temsilcileri katıldı.
Toplantıda aşağıdaki gündemler ele alındı:


• Yönetim Kurulu faaliyetlerinin sunulması,
• Serbest meslek hakkı (özel muayenehaneler) Yönetmeliği‘nde yapılan değişiklikler ile ilgili gelişmeler,
• Nasıl bir TTB istiyoruz: 7 Ocak’ta yapılacak TTB Genel Yönetim Kurulu gündemine katkıların alınması,
• İstanbul Tabip Odası temsilcileri olarak bizler birlikte neler yapabiliriz (serbest kürsü).


1- TK Divanı sekreteri Dr. Cemile ÖZDEMİR’in toplantı gündemini sunmasının ardından İTO Genel Sekreteri Dr. Ertuğrul ORUÇ, Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri hakkında bilgilendirme yaptı. TTB Merkez Konseyi ile Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem KORUR FİNCANCI’nın duruşması ile ilgili son gelişmeleri aktararak duruşmaya katılımın önemini vurguladı.


2- Serbest meslek hakkına ve mesleki özerkliğimize kısıtlama getiren 6 Ekim Yönetmeliği ile ilgili bilgilendirme ve geri çekilmesine yönelik yapılan mücadele İTO Yönetim Kurulu Üyesi Cegerğun POLAT tarafından paylaşıldı. 8 Ocak‘ta Kadıköy Meydanı’nda yapılacak “Serbest Meslek Hakkı İçin Büyük Hekim Buluşması”nın öncülüğünü/ev sahipliğini İstanbul Tabip Odası, TTB ve TTB-UDEK olarak üstlenildiği belirtildi ve beraberinde uzmanlık derneklerinin de katılacağı söylendi. Serbest çalışma hakkının kısıtlanması sadece şu anda serbest çalışan hekimleri değil tüm hekimleri ve toplumu da ilgilendirdiğinden bu buluşmaya en geniş katılımın sağlanmasının önemli olduğu belirtildi.


3- Nasıl bir TTB istiyoruz gündeminde 7 Ocak’ta yapılacak olan TTB Genel Yönetim Kurulu gündemine katkılar alındı.


• TTB’nin hekim sorunlarına yönelik konulara daha fazla odaklanması gerektiği önerisinde bulunuldu. “Nasıl bir TTB istiyoruz” ile “nasıl bir ülke istiyoruz” sorusunun birbiriyle eşdeğer olduğu dile getirildi.
• TTB ve Tabip odaları seçim çalışmalarında TTB Başkanı ve Merkez Konsey adaylarının da listede görülmesi gerekliliği önerisi geldi.
• Hekim ilişkilerinde deontolojik zedelenme dile getirilerek, bu soruna yönelik profesyonel masa kurulması ve iletişim becerisi geliştirilmesi için çaba harcanması önerildi. Tıp Fakültelerinde Deontoloji eğitiminin yetersiz olduğu ve tıp dışı kişilerce verildiği, bunun değişmesi gerektiği vurgulandı.
• Anayasal olarak TTB’nin üç önemli görevi olduğu, bunların Deontoloji, Halk Sağlığı ve Özlük haklarını korumak olduğu hatırlatıldı. TTB’nin bağımsız olabilmesi/bağımsızlığını sürdürebilmesinin kendi öz kaynaklarıyla mümkün olduğu vurgulanarak; bağımsızlığını ancak bu şekilde koruyabileceği ifade edildi.
• Meslek konusunda değişiklikler torba yasasına EYT‘nin de içine gireceği şeklinde bir değişikliğin olumsuzlukları gündeme getirildi. Hekimler ile birlikte daha güçlü bir biçimde bu konunun ele alınması gerektiği belirtildi. Geri planda kalmayı tercih eden hekimlerin/ sağlık çalışanı grubunu teşvik edebilecek olası sosyal projeler önerileri geldi: bunlardan bir tanesi “patronların ensesindeyiz “ adlı bir işçi sosyal platformun medya paylaşımı örneği verildi. Hekimlerin seslerini duyurmakta zorluk çektikleri bu dönemde, sesleri daha nasıl yaygınlaştırılabilir’izin sosyal mecradaki ifadesi ne olabilir üzerinde düşünüldü. Profesyonel PR çalışması önerisi geldi.
• İşyerlerimizde fiziksel, ekonomik, psikolojik, sözel şiddete çokça maruz kalındığı ve bu şiddetlerin kanıksanmış hale geldiği kaygısı ifade edildi. Buna yönelik güvenli çalışma eğitiminin her hastane için olmasının zaruri olduğu vurgulandı. Hekimlerin sessiz kalmalarının bir sebebi de eğitim sürecindeki mobbinge bağlı olduğu dile getirildi. Son kaygı verici gelişmenin de 4924 sözleşmelinin ortadan kalkmasının Acil Servis için en önemli sorunu teşkil ettiği dile getirildi.
• 14 Mart tıp haftasında yapılabilecek projeler için soru yöneltildi.


4- İstanbul Tabip Odası temsilcileri olarak bizler birlikte neler yapabiliriz ( serbest kürsü):


• İşyerimizde yaşanan sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri: Temsilciler olarak bir ekip halinde çalışmanın önemi vurgulandı. Kültür gezileri, buluşmalar gibi etkinlikler yapılabileceği önerileri dile getirildi. Temsilcilerin kendi aralarında belirli aralıklarla görüşmesi önerisi sunuldu. Hastanede olan Beyaz Kod’un temsilciler tarafından sorgulanması önerildi. Beyaz Kod’un kim tarafından niçin verildiğinin öğrenilip o yere ziyaret yapılabileceği hatırlatıldı.
• İstanbul Tabip Odası etkinliklerinin, panel ve eylem gibi benzeri örgütlenmesi gereken dönemlerde temsilcilerin hastaneleri veya işyerleri içerisinde paylaşımları konusunda katılımın nasıl artırabileceği soruları yöneltildi. “temsilci” derken, İstanbul Tabip Odası’nın hastanedeki temsili mi yoksa işyerinin İstanbul Tabip Odası’nda temsili mi sorusuna; her ikisinin birlikte bir işbirliği halinde olabileceği yanıtı geldi. Ümraniye EAH‘nın temsilci seçimi planlandı. Sağlıkta Güvenli Çalışma Eğitimi için Bakırköy Dr. Sadi Konuk ve Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir hastalıkları EAH’nde ayrı ayrı zamanlarda yapılması planlanarak toplantı sonlandırıldı.


Bu HABERİ Paylaş!