Mahkemeden Nöbet Ücretleriyle İlgili Emsal Karar: Öğretim Üyesi Uzman Hekimlere Nöbet Ücreti Ödenmeli


  • Nisan 17, 2023
  • 1170

Bazı üniversite hastanelerinde nöbet görevi verilen ancak nöbet ücreti ödenmeyen öğretim üyesi uzman hekimler hukuk mücadelesi başlattı. Bir öğretim üyesi adına açılan nöbet ücretlerinin ödenmesi talepli emsal davada İstanbul 2. İdare Mahkemesi nöbet ücreti ödememe işleminin iptali ile davanın kabulüne karar verdi. Karar istinaf incelemesinden de geçti ve İstanbul Bölge İdare Mahkemesi kararıyla kesinleşti.  İstanbul Tabip Odası Hukuk Bürosu'ndan yapılan açıklamada "Üniversitelerde 2547 sayılı Kanun'a tabi olarak görev yapan ve nöbet görevi verildiği halde ücreti ödenmeyen öğretim üyelerinin, emsal niteliğindeki bu kararı da ekleyerek üniversitelerine nöbet ücretlerinin ödenmesi talebiyle başvuru yapmaları mümkündür" denildi. Açıklama şu şekilde:

NÖBET GÖREVİ VERİLEN ÜNİVERSİTE ÖĞRETİM ÜYELERİNE

NÖBET ÜCRETLERİNİN ÖDENMESİ GEREKMEKTEDİR.

İstanbul Tabip Odası'na yapılan başvurular ile kimi üniversitelerde nöbet görevi verilen öğretim üyelerine, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve ilgili mevzuatta düzenlenmediği gerekçesiyle nöbet ücretlerinin ödenmediği öğrenilmiştir.

Ancak nöbet görevi verilen üniversite öğretim üyelerine nöbet ücretlerinin ödenmesi gerekmektedir. Nitekim 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu'nun 20. maddesinde de; "Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır." hükmü yer almaktadır. Bu hüküm gereğince, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun nöbet ücretlerine ilişkin Ek 33. Maddesinin öğretim üyelerine de uygulanması gerekmektedir.

Aksi yöndeki uygulamalar, hem eşitlik ilkesini, hem fiili çalışmanın karşılığı ödenmediğinden ücrette adaletin sağlanmasına yönelik anayasal ilkeyi, hem de angarya yasağını ihlal etmektedir.

Bu nedenle bir öğretim üyesi adına, nöbet ücretlerinin ödenmesi talepli emsal dava açılmış, İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nce özetle;

"Üniversite Hastaneleri, sağlık alanında var olan boşlukları doldurmak üzere, gerek araştırma ve uygulama, gerekse fiili tedavi hizmeti veren yükseköğretim kurumu niteliği taşımakta olup, uygulama ve araştırma merkezi olarak kurulan üniversite eğitim ve araştırma hastaneleri, tıp fakülteleri ile iç içe aynı zamanda birer yataklı tedavi kurumu niteliğindedirler.

657 sayılı Yasanın Ek 33. madde metninde, "Yataklı tedavi kurumlarında tutulan branş nöbetinden" bahsedildiği, ...davacının haftalık çalışma saatleri dışında uzman doktor olarak nöbet tuttuğu, davalı idarenin davacının iş gücünden "uzman doktor" olarak yararlandığı göz önünde bulundurulduğunda, davacıya 657 sayılı Kanun'un Ek 33. maddesi, Anayasa'nın 18. maddesinde düzenlenen "angarya yasağı" ve 55. maddesinde düzenlenen çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri için devlete pozitif yükümlülük yükleyen hükümleri gereğince nöbet ücreti ödenmesi gerekmektedir."

gerekçesiyle, nöbet ücreti ödememe işleminin iptali ile davanın kabulüne karar verilmiştir. Karar istinaf incelemesinden de geçmiş ve İstanbul Bölge İdare Mahkemesi kararıyla kesinleşmiştir.

Üniversitelerde 2547 sayılı Kanun'a tabi olarak görev yapan ve nöbet görevi verildiği halde ücreti ödenmeyen öğretim üyelerinin, emsal niteliğindeki bu kararı da ekleyerek üniversitelerine nöbet ücretlerinin ödenmesi talebiyle başvuru yapmaları mümkündür. Başvuru yapacak öğretim üyelerinin, başvuru ve dava açma süreleri konusunda, detaylı bilgi için Hukuk Büromuza başvurmalarını öneririz.

İstanbul Tabip Odası

Hukuk Bürosu

Emsal karar için tıklayınız.


Bu HABERİ Paylaş!