Kadın Bülteni'nin 1. Sayısı Yayımlandı


  • Mart 12, 2024
  • 343

Merhaba...

Belki bir hastane koridorunda hızlı hızlı yürürken; bir yerlere yetişmeye çalışırken, belki yemekhane sırasında, sabahın köründe asansörde, belki aynı okulun bahçesinde çocuğumuzu beklerken denk gelmişizdir. Aynı amfide ders dinleyip, aynı kongrede bulunmuş olabiliriz. Aynı anda bugün evde ne yemek yiyeceğiz, ne pişirsem diye de düşünmüşüzdür. Şimdiye kadar birbirimize söyleyemediğimiz tüm günaydınların, iyi akşamların, merhabaların yerini bu merhaba alsın isteriz.

Temel amacı insanların hastalıktan korunması, hastalıklarının tedavi edilmesi, hastalıktan kaynaklı acı ve ıstırabının en aza indirilmesi, yaşam süresinin uzatılması ve nitelikli yaşam sürmesi olan hekimlik mesleğini uygulamak, günümüzde giderek daha büyük güçlüklerle karşılaşmakta. Her gün karşılaştığımız neredeyse sıradanlaşan sağlıkta şiddet, hekim emeğinin ve mesleğimizin değersizleştirilmesi gibi birlikte mücadele edecek çok önemli sorunlarımız var.

Böyle önemli sorunların ve mücadelenin yanında kadın hekim olmaktan dolayı yaşadığımız sorunları düşününce belki hafiften yüzümüz kızarıyor olabilir, hatta bunu toplu bir ortamda söyleyince bazı kalın sesli homurdanmalar da duymuş olabiliriz.

Oysa ki toplumsal cinsiyet kimliğinden kaynaklı rollerin uzmanlık alanı seçimlerinde, akademik yaşamda, meslek örgütü ve uzmanlık derneklerinin çalışmalarına katılımda, eğitim süreçlerinde ve çalışma ortamında etkili olduğunu hepimiz biliyoruz. Erkek egemenliğine dayalı kültürel kalıplar ve tıptaki eril yapının meslektaşlar arası ilişkilerde kullanılan dile yansıması olarak çalışma ortamında kadınları ve farklı cinsel yönelimleri aşağılayıcı, eril, heteroseksist, homofobik dilin egemenliğini sürdürmesi ve bunun olağan karşılandığını, giderek artan sağlıkta şiddet olaylarında kadın sağlık çalışanlarının daha kolay hedef haline getirildiğini ve şiddete uğradığını biliyoruz.

Bizler İstanbul Tabip Odası Kadın Komisyonu üyesi kadın hekimleriz. Kadın hekimlik ve kadın sağlığı alanlarında sorunlarımızı görünür kılmak, çözüm önerileri oluşturmak için bir araya geldik. Varlığımız, dayanışmamız, mücadelemiz ve kazanımlarımız bize güç veriyor. Dayanışmamızı ve örgütlülüğümüzü büyütmek en büyük hayalimiz.

8 Mart’ımız ve 14 Mart’ımız kutlu olsun!

Kadın Bülteni'nin 1. Sayısını Okumak İçin Tıklayınız.


Bu HABERİ Paylaş!