Yargı, Yıllık İzin Süresinde, Döner Sermayeden Yapılan Kesintiyi Hukuka Aykırı Buldu


  • Haziran 30, 2006
  • 4352

YILLIK İZNE AYRILMIŞ VE AYRILMAK ÜZERE OLAN MESLEKTAŞLARIMIZA ÖNEMLE DUYURURUZ.

Yargı, Yıllık İzin Süresinde, Döner Sermayeden Yapılan Kesintiyi Hukuka Aykırı Buldu.  

Bilindiği gibi “Sağlık Bakanlığı’na bağlı İkinci ve Üçüncü Basamak Sağlık Kurumlarında Görevli Personele Döner Sermayeden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönerge” gereğince, döner sermaye payı fiilen çalışılan gün üzerinden hesaplanmaktadır. Diyarbakır Devlet Hastanesinde görev yapan ve 27 gün yıllık izin kullanması sonucunda, bu günlere ait döner sermaye gelirinden kesinti yapılan hekimin açtığı dava sonucunda, Mahkeme “anılan Yönerge ile yıllık izin ve süresi eksik çalışılan gün olarak kabul edilip, ödenen döner sermaye gelirinin eksik olarak ödenmesi öngörülmüş ise de yıllık izin belirli bir süre çalışılmasının karşılığı olarak verilen dinlenme hakkı olup Anayasayla teminat altına alındığı gibi, Anayasa ve yasaya aykırı olarak Yönerge ile bu konuda düzenleme yapılamayacağından, davacının yıllık izin kullandığından bahisle alması gereken döner sermaye gelirlerinin eksik olarak ödenmesinde hukuka uyarlık bulunmamıştır.” sonucuna ulaşmıştır.

Böylece Yargı tarafından, Yönerge’nin 657 sayılı Yasa ve Anayasa’ya aykırı bu maddesinin uygulanamayacağı ve bu yöndeki düzenlemelerin Anayasa ile güvence altına alınmış dinlenme hakkını ortadan kaldırmayacağı karar altına alındı.

Benzer içerikli bir karar da Malatya İdare Mahkemesi tarafından verildi. MALATYA İDARE MAHKEMESİ; ŞUA İZNİ NEDENİYLE DÖNER SERMAYE PAYINDAN KESİNTİ YAPILMASINI HUKUKA AYKIRI BULDU.

Röntgen teknisyeni olarak görev yapan davacı,  şua izninde geçirdiği sürelerin, “kuruma filli katkıda bulunmadığı” gerekçesiyle döner sermaye katkı payından düşürülmesi ve sonuç olarak eksik ödeme yapılması nedeniyle açtığı dava sonucunda Malatya İdare Mahkemesi, “röntgen ve radyum ile uğraşan personelin işinin niteliği gereği yılda bir ay şua(sağlık) izni kullanması kanun ve tüzük hükümlerinden doğan yasal bir hak olduğundan ek ödemeden de yaralanacağı tabidir.” diyerek, “röntgen ve radyum ile uğraşan personelin yasal hakkı olan şua izninde iken ek ödemeden yararlandırılmamasına ilişkin dava konusu işlemde yasaya uyarlık bulunmadığına” karar vermiştir.

Bilindiği gibi Radyoloji, Radyum ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkında Tüzüğün 24. maddesi gereğince ilgili personelin “senede dört hafta muntazam tatil yapması” , 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 103. maddesi gereğince “her yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilmesi” gerekmektedir.

Bu Mahkeme kararları sonrasında, yıllık izne ve şua iznine ayrılan sağlık çalışanlarından, döner sermaye kesintisi yapılması uygulamasının sona ereceğini ve ilgili yasal düzenlemelere uygun olarak işlem yapılacağını umuyoruz.

Benzer bir uygulama ile karşılaşan hekimler, kesintinin yapıldığı/yıllık izin ve/veya şua izni dönemini kapsayan döner sermaye miktarının ilan edildiği tarihten itibaren, 60 gün içinde dava açma hakkına sahipler. Ayrıntılı bilgi için hukuk büromuza başvurulması gerekmektedir.



30.06.2006
Yönetim Kurulu



Bu HABERİ Paylaş!