Damga Vergisi Kesintileri İade Ediliyor


  • Nisan 28, 2014
  • 5095

488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nda 15.06.2012 tarihinde yapılan değişiklikle, damga vergisinden istisna tutulan belgelerin gösterildiği tabloda aile hekimlerine yer verilmiş, böylece Aile Hekimliği Kanunu’na göre yapılan sözleşmelerin damga vergisinden muaf olduğu tartışmaya yer kalmayacak açıklıkta düzenlenmişti.

Ancak değişikliğe rağmen, önceki sözleşme döneminde yapılan kesintiler geri ödenmedi ve sorun çözülmedi. Bu nedenle İstanbul Tabip Odası ve TTB Hukuk Büroları tarafından örnek başvuru ve dava dilekçeleri oluşturulmuştu (i)

Bu kesinti nedeniyle açılan davaların sonuçlanmasıyla birlikte, yapılan kesintilerin hukuka uygun olmadığı yargı kararlarıyla da açıklığa kavuşmuş oldu.

Bu nedenle İstanbul Tabip Odası tarafından 02.09.2013 tarihinde İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne başvuruldu ve sorunun çözülmesi ve hekimlerin mağduriyetinin giderilmesi istendi.  (ii)

Bu başvurudan 7 ay sonra olsa da, olumlu bir adım atılmasının sevinci içindeyiz.

Çünkü İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 24.04.2013 günü bir duyuru yayınlandı. Duyuruda; “Aile hekimliği uygulaması kapsamında çalışmakta iken imzalamış oldukları sözleşmelere istinaden maaş bordrolarından kesilerek bağlı bulunduğumuz saymanlık müdürlüğü tarafından tahsil edilen sözleşme pulu damga vergilerinin düzeltme yoluyla iade işlemlerinin başlatılabilmesi için ekte sunulan dilekçe örneğinin eksiksiz doldurularak Müdürlüğümüze iletilmesi halinde düzeltme işlemleri ile ilgili çalışmalar başlatılacaktır.” deniyor. Açıklamanın ekinde ise dilekçe örneği yer alıyor.

Yaptığımız başvurunun olumlu sonuçlanmasını memnuniyetle karşılıyor ve birkaç konuya dikkat çekmekte fayda görüyoruz:

1- Halk Sağlığı Müdürlüğü kimlere ödeme yapmayı düşünüyor?

Duyurunun ve yayınlanan dilekçenin içeriğinden görüleceği üzere Halk Sağlığı Müdürlüğü, maaş bordrolarından kesilerek saymanlık müdürlüğüne ödenen damga vergisi kesintisinin iade edileceğini açıklamaktadır.

Yani Müdürlük, damga vergisini doğrudan vergi dairesine yatıran aile hekimlerine ödeme yapmayacağını, kesintiyi kendisinin yaptığı aile hekimlerine geri ödeme yapacağını duyurmaktadır. 

2- Vergi Dairesine ödeme yapan ve henüz dava açmamış hekimler ne yapmalı?


Vergi dairesine ödeme yapan ve bugüne değin yargı yoluna başvurmayan aile hekimlerine, TTB web sitesinde yayınlanan hukuki yolu izlemelerini öneriyoruz. (iii)

3- Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün yayınladığı dilekçe ile başvuruda bulunacak hekimler şerh düşmeli mi? Şerh de ne yazmalı?

Hem yargı kararları hem Halk Sağlığı Müdürlüğünün yazısı çerçevesinde dilekçenin
altına şerh düşmenin şart olmadığını, şerh düşülmese dahi, var olan hakkın ortadan kalkmayacağını belirtelim.

Şerh düşmek isteyenlerin ise “Her türlü hukuki hakkımı saklı tutuyorum.” şerhini ekleyerek imzalamaları yeterli olacaktır.

4- Şerh düşmek yerine yeni bir dilekçe verebilir miyiz?

Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün yayınladığı dilekçeyi kullanmak istemeyen/ uygun
bulmayan aile hekimlerinin, aşağıda yer alan dilekçe örneğini kullanabileceklerini düşünüyoruz.

“İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne,

2011-2012 döneminde aile hekimliği hizmetini sunmak üzere İstanbul Valiliği ile imzalamış olduğum Aile Hekimliği Hizmet Sözleşmesi nedeniyle … ayı maaşımdan kesinti yolu ile … TL damga vergisi tahsil edilmiştir. Ancak aile hekimliği sözleşmeleri, niteliği itibariyle vergi mevzuuna girmeyen, vergiden istisna tutulmuş belgelerden olduğundan verginin mevzuunda hata yapılmıştır. Bu nedenle her türlü talep ve dava hakkımı saklı tutarak, damga vergisi alınmasına ilişkin işlemin düzeltilmesini ve tahsil edilen tutarın tarafıma iadesini talep ederim.”

Dilekçelerin iki örnek hazırlanmasının, birinin aile hekiminde kalmasının, verildiğini gösterir bir kayıt (evrak kayıt no, tarih, barkod…vs) alınmasının önemli olduğunu hatırlatalım.

5- Bu konuda açtığı dava devam eden hekimler ne yapmalı?


Halihazırda açtığı dava sonuçlanmamış ve/veya sonuçlanmakla birlikte henüz kesinleşmemiş hekimler yönünden, Halk Sağlığı Müdürlüğü yayınladığı dilekçe nedeniyle tereddütler doğmaktadır. Çünkü söz konusu dilekçede; “dilekçe verdiğim tarihe kadar tarafımdan açılmış ve sürmekte olan veya sonuçlanmış herhangi bir dava ve Mahkeme kararı olmadığı beyan ve taahhüdü ile” ibaresine yer vermiştir.
Dilekçede yer alan bu ibare, Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün düzeltme yoluyla geri ödemeyi, dava açmayan hekimlere yapacağını göstermektedir.

Dava açmış hekimler yönündense, vergi mahkemeleri bu içerikte davalarda aile hekimler lehine kararlar verdiği için, bir sorun olacağını düşünmüyoruz. Dolayısıyla dava açmış hekimlerin yeniden başvuru yapmayarak, davanın sonuçlanmasını beklemeleri herhangi bir hak kaybına yol açmayacaktır.

Bu halde dava açan ve açmayan hekimler arasındaki tek fark; dava açanların kesintileri Mahkeme kararından sonra, yani daha geç almaları olacaktır. 

Davası devam eden hekimlerden, yukarıdaki dilekçe örneği ile yeniden başvurmak isteyen olması halinde, bu durumun davaya olumsuz bir etkisi olmayacağını da belirtelim. Bu başvuru üzerine yapılan kesinti iade edilirse, bu durum hekim ve/veya vekili tarafından ilgili vergi mahkemesine bildirilmelidir. Bu halde Vergi mahkemesi ödemenin zaten yapılmış olduğunu gözeterek, davanın konusuz kaldığına karar verecektir. Bu başvuru üzerine Halk Sağlığı Müdürlüğü herhangi bir iade yapmazsa, bu halde yargılamanın sonucunu beklemek dışında seçenek kalmaz.

Bilgilerinize sunarız.



28.04.2014
İstanbul Tabip Odası
Hukuk Bürosu

i http://www.istabip.org.tr/index.php/hukuk/guncel-hukuk/3072-aile-hekimlii-soezlemelerinin-damga-vergisinden-muaf-olduu-ackca-duezenlendi-peki-oenceki-doenemde-yaplan-kesintiler-ne-olacak.html
ii http://www.istabip.org.tr/index.php/hukuk/guncel-hukuk/3072-aile-hekimlii-soezlemelerinin-damga-vergisinden-muaf-olduu-ackca-duezenlendi-peki-oenceki-doenemde-yaplan-kesintiler-ne-olacak.html
iii http://www.ttb.org.tr/index.php/Haberler/damgavergisi-3534.html


Bu HABERİ Paylaş!