Bizi öldüren sadece Koronavirüs mü?


  • Hekim Sözü Kasım-Aralık 2020
  • 787

PDF formatında okumak için tıklayınız.

COVİD-19 pandemisi ne yazık ki hız kesmiyor. Sağlık Bakanlığı’nın aylardır sürdürdüğü bütün gizleme, karartma çabaları artık fayda etmiyor. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ilk aylarda toplumun büyük kesiminin güvenini kazanmıştı. Şimdi ise verdiği hiçbir sayıya, yaptığı hiçbir açıklamaya artık kimse inanmıyor.
Özellikle TTB’nin ısrarlı çabaları ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın Kasım ayından itibaren elindeki verileri açıklamaya başlamasıyla gerçek tablo görünür oldu. Sağlık Bakanı bile aylar sonra vaka sayılarını açıklamak zorunda kaldı.
Bakanlığın açıkladığı ölüm sayıları 17 binin üzerinde. Gerek CHP’li belediyelerin açıkladığı geçen yıllara göre fazladan ölümler, gerekse açıklanan vakalar üzerinden yapılan hesaplamalar gerçek sayının bunun iki, üç katı olduğunu gösteriyor. Bu ülkede, ne yazık ki, şimdiye kadar en az 40 bin insanımızın COVİD-19 nedeniyle hayatını kaybettiği anlaşılıyor.
Bütün anlattıkları KOCA bir yalan!
***
TTB’nin bütün çabasına rağmen COVİD-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmiyor. İktidardakiler tutarsız açıklamalarla işi yokuşa sürmeye devam ediyor.
Oysa biz her yeni güne yüreğimiz ağzımızda başlıyoruz. Çünkü biz ölüyoruz. Hem de artık çok ölüyoruz!
Dr. Engin Türkmen, Dr. Yalçın Özdemir, Dr. Mesut Cem İlkin, Dr. Fevzi Cavit, Dr. Asım Cenani, Dr. Mehmet Karakum, Dr. Ferruh İlter, Dr. Ahmet Zare, Dr. Ahmet Oğuz Tezcanlı, Dr. Ümit Erdem, Dr. Adnan Çetin, Dr. Muhammed Mustafa Kartal, Dr. Yusuf Duman, Dr. Erçin Özüntürk, Dr. Ertaç Altuner, Dr. Orhan Çaşkurlu.
Son iki ayda sadece İstanbul’da COVİD-19 nedeniyle kaybettiğimiz meslektaşlarımız.
Adları ve anıları her daim meslek onurumuzun ayrılmaz bir parçası olacak!
***
SARS-CoV-2 olarak adlandırılan bir virüs geçtiğimiz yılın son günlerinde Vuhan’dan yola çıkıp bütün dünyaya yayıldı; dünyada 75 milyon, Türkiye’de 2 milyon insana bulaştı; dünyada 1 milyon 655 bin, Türkiye’de 40 bin insanı öldürdü.
Böyle bakınca bütün “suçlu” 0.06-0.125 mikron çapında, tek zincirli, pozitif polariteli, zarflı bir RNA virüsmüş gibi görünüyor.
Peki ya; eksik, yanlış, tutarsız politikalar? Uygulanmayan tedbirler? Sağlık çalışanlarına maske ve eldiven bile temin etmeyen sağlık yöneticileri? Vatandaşlara üç, beş maskeyi dağıtmayı beceremeyen siyasetçiler?
Peki ya; toplum katılımından, şeffaflıktan uzak pandemi politikaları? “Pandemi Kurulu”ndan çok “Pandomim Kulubü”ne benzeyen, ne yaptığı bilinmeyen kurullar? Vaka sayılarını bile açıklamayan, gerçek ölüm sayılarını gizleyenler?
Peki ya; on binlerce insanın öldüğü bu salgından “başarı hikayesi” yazıp siyasi rant devşirmeye çalışanlar? “Salgın”ı değil, “algı”yı yönetmeye odaklananlar? Bütün ısrarlı çağrılarımıza rağmen “tam kapanma”dan inatla kaçınanlar?
Bizi öldüren sadece Koronavirüs mü?


Bu İÇERİĞİ Paylaş!