Bir Hayat Üç Dönem Anılar - Tanıklıklar - Nazmi Algan*


  • Hekim Sözü Eylül-Ekim 2021
  • 703

Gençay Hoca’nın anılarını yazdığını biliyordum, çıkınca hemen aldım. Klişe laftır, “Bir solukta okudum.” denir ama “Bir Hayat Üç Dönem Anılar- Tanıklıklar” kitabı için bunu söylemek zor. Beş yüz sayfayı aşkın, üstelik küçük puntolarla basılmış bir kitap var önümüzde.

Gene de kendini hızla okutan, Gençay Hoca’nın Oltu’da başlayıp Kars’ta,  İstanbul’da ve bir dönem Avrupa’da devam eden yaşamından gözlemlerini canlı bir dille aktaran bir eser. Kişisel yaşam öyküsü ile ülkenin toplumsal siyasal arka planını ustalıkla harmanlayan anılarda, çoğunu yakından tanıdığımız, sosyalist düşün ve eylem dünyamızdan yitirdiğimiz insanlarla ilgili tanıklıklara da şahit oluyoruz.

Beni en çok etkileyen bölüm, belki de bilmediğim için Gençay Hoca’nın gerçekten çok ilginç çocukluk, ergenlik, gençlik yılları oldu. “Levon’un öyküsü”nden Dede “Yusuf Hoca” ya, Baba “Komünist Mustafa”ya kadar çok canlı ve çarpıcı anılar.

Altmışlı yıllardan başlayan sosyalist mücadele süreci, darbeler, akademik kariyer, nörolojide çığır açan görüntüleme yöntemlerinde öncülük, Norveç yılları, cazip teklife rağmen ülkeye dönüş, yaşamının değişik dönemlerine hayatına giren kadınlar, eşleri; Gürsoy’un içtenlikle kaleme aldığı, yer yer özeleştiriden kaçınmadığı bölümler kendini hızla okutuyor. 12 Eylül faşist diktası, o dönemde 1402’likler arasında yer alması, Aydınlar Dilekçesinin öncülerinden olması da o zamandan bu yana pek de bir şey değişmediği hisleriyle okunuyor maalesef.

Ve 2000’li yıllar. İstanbul Tabip Odası ve Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanlığı; Sağlıkta Dönüşüm Programına, sağlıkta özelleştirmeye karşı yürütülen mücadele günlerimiz. Kamusal, eşit, ücretsiz, ulaşılabilir anadilde sağlık hakkı için toplantılar, yazılar, açıklamalar, paneller, yürüyüşler, mitingler, g(ö)rev eylemleri ile dolu geçen yıllar.

Kitapta eşitlik, özgürlük, barış hedefiyle katıldığı toplumsal mücadelelerin inişli çıkışlı, çoğu zaman şiddetle bastırılan serüvenini izliyoruz. Siyasal mücadele ile bilimsel faaliyetleri birlikte götürmeyi başarmış, sosyalizm inancını hiç kaybetmemiş Gençay Gürsoy Türkiye’nin son 60 yılından önemli kesitler sunan anı kitabını bitirirken “her şeye rağmen” hayata teşekkür etmekten geri kalmıyor:

“Çıplak bir gerçek var karşımızda, gezegenimizde yaşamın sürdürülebilmesi ve insan sağlığının barbar piyasa ahlakına teslim edilmemesi için; eşitlikçi, katılımcı, çevreci, dayanışmacı, barışçı bir iradi müdahale kaçınılmazdır. Bu artık sosyalistlerin siyasi mücadele  perspektifi olmasının ötesinde, insanlık için bir varoluş sorunu haline gelmiştir.”

Tüm geliri İstanbul Tabip Odası Tıp Öğrencilerine Eğitim Bursuna bağışlanan kitabı bütün meslektaşlarımızın okuması dileğiyle.

 

Bir Hayat Üç Dönem

Anılar- Tanıklıklar

Yazar: Gençay Gürsoy

Yayınevi: İletişim Yayıncılık

İlk Baskı Yılı: 2021

Sayfa Sayısı: 526

*Aile Hekimliği uzm., İTO Denetleme Kurulu üyesi.


Bu İÇERİĞİ Paylaş!