Sana Geldim İstanbul-Nazmi Algan*


  • Hekim Sözü Mart-Nisan 2022
  • 515

“İstanbul Etıbba Muhadenet Cemiyeti 1922 Muhtırası”, günümüz Türkçesiyle “İstanbul Tabipler Dostluk Derneği 1922 Ajandası” A. Filiz Salıcı’nın Osmanlıca aslından çevirisiyle, İstanbul Tabip Odası tarafından yayınlandı.

Köy Enstitülü bir öğretmen baba ve hepsi üniversite mezunu seçkin meslek sahibi evlatlar. Kısıtlı mali imkanlar, okuma arzusu, kendi emeğine inancıyla ve çalışkanlıkla ayakta durmayı öğrenen bir öğretmen çocuğunun başarı öyküsü.

Çocuk yaştan beri hep çalışmak, deyim yerindeyse “ekmeğini taştan çıkarmanın”  canlı örneğini görüyoruz Muzaffer’ in kitabında.

1960’ların Anamur’u, ilkokul yılları, Gaziantep’te parasız yatılı orta öğretim, Ankara’da bir yıl, sonra çok istenen İstanbul. İlk tercih olarak yazılan İstanbul Tıp Fakültesi’ni kazanarak Muzaffer’in büyük düşü gerçekleşir. Ve büyük mücadeleye atılır.

Daha önce görmediği İstanbul’a Yılmaz Güney filmlerinin peşinde, elde eski bir valizle karşılaşmaya gelen bir gencin hikayesi başlar. Öğrencilik yanında İstanbul Hali’nde koşuşturan bir tıbbiyeli, sonraları hem tıp öğrencisi, hem de EKG teknisyeni olarak çalışarak yıllarını Çapa’da geçiren bir hekim adayı. İlk maaşla özenerek alınan “Mudo” ekose gömlek, ekonomik rahatlama ile kılık kıyafete verilen önem. İstanbul’da sosyalleşme, arkadaş grupları, Çapa EKG nöbetlerinde kurtarılan hayatlar kitabın ilgiyle okunan bölümleri.

Daha sonra mecburi hizmet ve Çorum, tekrar İstanbul Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanlık eğitimi yılları.

Uzun yıllar kamuda görev yaptıktan sonra mesleğini kendi kurduğu bir tıp merkezinde icra eden Dr. Muzaffer Toklu yalın, samimi, akıcı bir dille yaşam öyküsünü bizlerle paylaşmış. Kitabı okurken yazarın yaşama sıkı sıkıya tutunma çabasına, yokluklarla savaşma azmine, taşralı bir çocuğun şehirleşmesine de tanık olacak, dönemin sosyal kültürel yapısını gözlemleyeceksiniz.

Bu memleketin  yetiştirdiği bir hekimin  deneyimleri, gülümseten, hüzünlendiren anıları var bu ilginç kitapta.

“Kitabın telif geliri Dr.Muzaffer Toklu tarafından İTF Mezun ve Mensupları Derneği aracılığı ile İstanbul Tıp Fakültesi öğrencilerine burs olarak bağışlanmaktadır.”

*Dr., İşyeri hekimi


Bu İÇERİĞİ Paylaş!