Yan dal uzmanı hekimler özel sağlık kuruluşlarında ana branşında çalışamıyor
- Hekim Sözü Ocak-Mart 2024
- 159
İstanbul Tabip Odası (İTO) olarak 26 Mart Salı günü, İTO Cağaloğlu binasında düzenlediğimiz basın toplantısıyla yan dal uzmanı hekimlerin özel sağlık kuruluşlarında ana branşlarında çalışamaması sorununa dikkat çektik.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İTO Başkanı Dr. Nergis Erdoğan, Türkiye’de geçtiğimiz 20 yılda yaşananların hekimlerin özlük haklarında, çalışma koşullarında olduğu kadar tıp eğitiminin niteliğinde de önemli bozulmalara yol açtığını söyledi. Dr. Erdoğan, “Tıp eğitiminden başlayarak uzmanlık eğitimine, yan dallara kadar çok fazla sorunla karşı karşıyayız. Liyakatsizlikle, planlamadaki eksikliklerle çok ciddi sorunlar yaşıyoruz” diyerek sözü İTO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cegerğun Polat’a bıraktı.
ANKET SONUÇLARI PAYLAŞILDI
Dr. Cegerğun Polat, yan dal uzmanlarının özel sağlık kuruluşlarında ana dalda çalışma hakları ile ilgili İTO’nun 1712 hekimle yaptığı anketin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Dr. Polat, yan dal uzmanlarının ankete katılım oranının yüzde 70 olduğu bilgisini verdi. Ankete katılanların ayrıca yüzde 67 ile ağırlıklı kamu sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan hekimler olduğunu belirtti.
“YAN DALLARA GİRMENİN ÖZENDİRİLMESİ GEREKİYOR”
Toplantıda konuşan Türk Pediatri Kurumu- Çocuk Romatoloji Derneği’nden Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, birçok bilimsel araştırmanın yan dal uzmanlıklarıyla birlikte mümkün olduğunu ifade ederek “bilime katkıyı artıracak bilimsel veriler yan dallarda yapılan bilimsel çalışmalarla mümkün oluyor. Yan dallara girmenin özendirilmesi gerekiyor” dedi. Özellikle iç hastalıkları, çocuk sağlığı hastalıkları, genel cerrahi ve kadın doğumda yan dal kadrosunun boş kaldığını söyleyen Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, yan dalların özendirilerek artırılması gerektiğinin altını çizdi.
Toplantı İTO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esin Tuncay’ın basın açıklamasını okumasıyla sona erdi. Açıklamada “Tıp fakültesi eğitimi gibi yan dal uzmanlık eğitimi de popülist politikaların kuşatması altından çıkarılmalı, yan dal uzmanlarının çalışma koşulları için yaratılan “keyfiyet”, “serbest çalışma hakkı kısıtlaması” kaldırılmalı, yan dal uzmanlarını mesleki yılgınlığa sürükleyen “zorunlu hizmetin zorunlu hizmeti” bir an önce kaldırılmalı, hekimler yaşam koşullarını görmezden gelen zorunluluklara maruz bırakılmamalıdır” vurgusu yapıldı.