Yayın Kurulu'ndan
- Hekim Sözü Temmuz-Eylül 2024
- 35
Karanlık günlerden geçiyoruz. Bugün bir Narin çocuğa üzülüyoruz, bir diğer gün bir hayvanın vahşice katledilmesine, bir başka gün bir diğer kadın cinayetine… Cehaletin ve kötülüğün her geçen gün sıradanlaştığı, kanıksandığı ve giderek yoğunlaştığı bir yerde yaşıyoruz. Öyle olmasa her yeni gelen gün bizi daha da dehşete düşürür müydü? Böyle bir ortamda sağlıklı kalmak mümkün mü? Hastalıklı bir toplumda sağlıklı yaşanabilir mi? Birbirine karşı asgari nezaketten uzaklaşmış, herkesin birbirini kazıklamaya çalıştığı, kimsenin kimseye güvenmediği bir toplum. Cehaletin, kolay para kazanmanın, gösterişin, makam ve yetki sahibi güçlü tanıdıklara sahip olmanın, başkalarının hakkını yiyen kestirme yolların takdir topladığı oysa naif olmanın, dürüst olmanın, başkasının hakkını yememek için çabalamanın ‘enayilik’, ‘zayıflık’ olarak görüldüğü bir toplumda yaşarken sağlıklı kalınabilir mi? Aslında her gün parça parça, kısım kısım ölüyoruz.
Ülkemizde işler böyle iken geri kalan dünya da bizden geri kalır değil. Filistin’de hastanelerin bombalandığı, sivillerin katledildiği soykırıma varan kirli bir savaş ve tüm egemen devletlerin üç maymunu oynadığı bir insanlık dramı mevcut. “Elimde olsa tüm dünya okullarına ‘insanın insanı sömürmemesi’ diye bir ders koyardım” demiş köy enstitülerinin mimarı İsmail Hakkı TONGUÇ. Oysa sömürünün zirve yaptığı bugünleri görse, ne derdi acaba kendisi.
Tam da böyle bir tablonun içinde Hekim Sözü’nün yeni sayısını çıkarıyoruz. Biz yaptığı iş gereği hekimlerin, her koşulda yaşamı savunan, umutlu ve dirayetli insanlar olması gerektiğini düşünüyoruz. Bir yandan bizler de bu şiddet ve nefret sarmalından payımıza düşeni alıyoruz. Yine de görüyoruz ki tüm olumsuz koşullara rağmen hekimler yaşamı, iyiliği savunuyor ve savunmaya devam edecek.
Dergimizin yeni formatında artık odamızdan haberler yer almıyor. Ancak İstanbul Tabip Odası faaliyetleri ve sağlık ortamı ile ilgili haberleri takip etmenin önemli olduğunu düşünüyor, sizleri sitemizi düzenli ziyaret etmeye davet ediyoruz. Bu sayıda son zamanlarda gündem olan ‘Hayvan Katliamı Yasası’ nı dosya konusu olarak seçtik. Dosyada Yaşatacağız Platformu üyesi Ozan YETİŞ bir aktivist olarak ‘katliam yasasının’ getirdiklerini ve eylemlilik sürecini anlattı. Dr. Seda Selin TAŞ hayatımızın her alanında yer alan hayvan sömürüsünü merkezine alarak içten ve duygusal bir yazı kaleme aldı. Yaşam için Yasa İnisiyatifinden Doç. Dr. Cansu Özge ÖZMEN süreci yasal içeriği ve bilimsel yönden bizler için anlattı. Dr. Burcu Rahşan ERİM de hayvan katliamı yasasını kötülüğün sıradanlığı ile tarihsel örnekler üzerinden anlattı. Röportaj kısmında da Bakırköy Belediye Başkanı meslektaşımız Doç. Dr. Ayşegül OVALIOĞLU ile yasayı ve Bakırköy Belediyesi’nin hayvanlar için yaptığı çalışmaları konuştuk.
Zengin bir içerik sunan bu sayımızda Dr. Mustafa SÜLKÜ, 31 Mayıs’ta kaybettiğimiz TTB tarihinde büyük ve önemli bir yeri olan Dr. Erdal ATABEK’i anlattı. Türkiye’de ilerici mücadelenin önemli neferlerinden biri olan cumhuriyet aydını Dr. Erdal ATABEK’i anarken 1964’ten 12 Eylül sonrası döneme kadar hekim özlük hakları ve halk sağlığı mücadelesini okuyor olacaksınız. Kendisinin TTB’nin emekten yana bir demokratik kitle örgütü olmasında payı büyüktür. Kitap bölümünde; Dr. Süheyla Ekemen, Luis Prats Martinez’in ‘Sahibini Bekleyen Köpek: Hachiko’ romanını anlattı. Film bölümünde; Dr. Ekim Nehir, Martin Scorsese’nin batının su yüzüne çıkmamış tarihini incelikle işleyen filmi ‘Dolunay Katilleri’ yer alıyor. Tiyatro bölümümüzde; Dr. Cemile ÖZDEMİR, ‘Zengin Mutfağı’nı sizlere tanıtıyor. Gezi-Kültür-Fotoğraf bölümünde ise sevgili Dr. Süleyman ÇAM. Sağlık gündem köşesinde ise Dr. Benan KOYUNCU acil servisler üzerinden yürüyen sağlık sistemini bizler için değerlendirdi.
Keyifli okumalar.