Yayın Kurulu’ndan


  • Hekim Sözü Mart-Nisan 2021
  • 502

PDF formatında okumak için tıklayınız.

Geçtiğimiz bir yıl boyunca COVID-19’un en çok etkilediği, en çok vaka ve ölümün gerçekleştiği il İstanbul oldu. Hekim Sözü olarak biz de bu sayıda dosya başlığımızı “Pandeminin Bir Yılı” olarak belirledik. Dosyamızda salgının İstanbul’daki seyrini ve farklı toplumsal kesimler açısından değerlendiren yazılar yer alıyor.
Dosyamız Nilüfer Aykaç ve Nilay Etiler’in Hekim Sözü için hazırladıkları ve daha geniş olarak “Türkiye’nin Wuhan’ında Pandeminin Bir Yılı” raporunda yer alan yazısıyla başlıyor. Hemen sonrasında Ahmet Kaya “Pandemide en alttakiler”i, mülteci ve göçmenleri ele alıyor.
Müjgan Alikaşifoğlu ve Sevcan Karakoç Demirkaya’nın “COVID-19 salgını ve çocuk sağlığına etkileri”ni kapsamlı olarak değerlendirdikleri makalelerinin ardından Suzan Saner de “COVID-19 pandemisinde kadın sağlık çalışanlarının mücadelesi”ni anlatıyor. Bu sayıdaki röportajımızın konuğu salgını başından itibaren çok yakından izleyerek tespit ve değerlendirmeleriyle bizlere ışık tutan TTB COVID-19 İzleme Kurulu’ndan Cavit Işık Yavuz.
Devamında Serkan Öngel “Küresel salgının metal işçileri üzerindeki etkisi” başlıklı yazısında işçi sınıfının salgında yaşadıklarını ele alırken Kaos GL’den Yıldız Tar LGBTİ+’ların salgın döneminde yaşadıklarını anlattığı yazısında “Hepimiz aynı gemide miyiz gerçekten?” diye soruyor.
Dosyamızın son yazısında Özlem Kurt Azap’ın kaleminden “SARS-CoV-2 Aşıları”yla ilgili en güncel bilgileri bulabilirsiniz.
Dosya yazılarımızın ardından gelen Kadın sayfamızda dergimiz yayına hazırlandığı günlerde feshedilen İstanbul Sözleşmesi’ne yer vermeseydik olmazdı. Suzan Saner arkadaşımız ricamızı kırmadı, “Kadın+ların İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçilmesine değil, uygulanmasına ihtiyacı var” başlıklı ikinci yazısını da hızla yetiştirdi.
Hukuk sayfalarımızda Av. Hazal Pekşen’in kaleminden muayenehanelerden hastaların kişisel sağlık verilerinin istenmesi meselesini, Etik sayfamızda TTB Etik Bildirgelerinden “Aydınlatılmış Onam Bildirgesi”ni okuyabilirsiniz.
Kitap sayfamızda editörlüğünü Osman Elbek ve Kayıhan Pala’nın yaptığı mürekkebi üzerinde “Pandeminin Düşürdüğü Maskeler”in tanıtımını; Kültür Sanat sayfalarımızda da Betül Cengiz Elçioğlu’nun Chloe Zhao’nun ‘’Nomadland’’ filmiyle ilgili değerlendirmesini ve meslektaşımız Halis Dokgöz’ün karikatür sergisiyle ilgili haberi bulabilirsiniz.
Yazıları bitirdiğinizde Çağatay Güler Hocamızın özenle hazırladığı İngilizce Tıp Bulmacasını çözmeyi de lütfen ihmal etmeyin.
Geçtiğimiz bir yılda COVID-19 nedeniyle kaybettiğimiz bütün meslektaşlarımıza, bütün sağlık çalışanlarına sevgi, saygı ve minnetle.


Bu İÇERİĞİ Paylaş!