Sağlık/Tıp Eğitiminin Laik Ve Bilimsel Esaslarından Vazgeçilemez


  • Hekim Sözü Mart-Nisan 2021
  • 1358

PDF formatında okumak için tıklayınız.

Milli Gazete’de yer alan Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde (SBÜ) seçmeli olarak okutulan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” dersinin “fıtratı temelden reddettiği” yönünde haber üzerine Fakülte Dekanlığı tarafından soruşturma başlatıldı.

SBÜ tarafından yapılan açıklamada “Aile yapımızı, toplumsal değerlerimizi hedef alan, örf, adet ve kadim geleneklerimize, dini ve milli değerlerimize zarar veren hiçbir ders içeriğini kabul etmemiz, izin vermemiz, hoş görmemiz veya onaylamamız asla mümkün değildir. Ders bahanesiyle de olsa milli ve mukaddes değerlerimizin tartışma konusu yapılmasını asla tasvip etmiyoruz.” denildi.
Konuyla ilgili olarak İTO tarafından yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Üniversiteler, adı üzerinde, öğrencilerini “üniversal/evrensel değerler”le; sağlık bilimleri üniversiteleri bunun yanında “üniversal hümanist/evrensel insancıl değerler”le yetiştirirler.

İstanbul Sözleşmesinin bir gece yarısı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile feshedildiğinin açıklanması ile birlikte şeriat özlemi içindeki gericilerin yaşamın tüm alanlarını daha fazla kontrol altına alma isteklerini açıkça beyan etmeye, siyasi iktidarın ise bu istekleri oldu-bitti, diyerek yerine getirmeye başladığını görüyoruz.

Ne meslek ilkelerimizden ne de Cumhuriyetin en temel ilkesi olan laiklik ilkesinden asla vaz geçmeyeceğimizi ve bu ilkeleri ayaklar altına almaya niyetli olan zihniyete asla ve kata boyun eğmeyeceğimizi kamuoyuna duyururuz.”

Açıklamaya ulaşmak için: https://www.istabip.org.tr/6499-saglik-tip-egitiminin-laik-ve-bilimsel-esaslarindan-vazgecilemez.html

 


Bu İÇERİĞİ Paylaş!