Yayın Kurulu’ndan


  • Hekim Sözü Mart-Nisan 2022
  • 452

Yeni bir sayıyla birlikteyiz. Odamızdan haberlerle başladık yine. 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri yanı sıra Türk Tabipleri Birliği (TTB)’nin aylardır sürdürdüğü Emek Bizim Söz Bizim eylem sürecinin devamında gelen etkinlikler vardı geçtiğimiz ay. Kamuoyunun bilgisine sunulan Hekimler için 10 Acil Talep ve pandeminin ağır sonuçları ve bunun sorumlularını biliyoruz başlıklı açıklamaları sayfalarımıza taşıdık. Karlı bir gündeki Beyaz Yürüyüş, Taksim Atatürk Anıtı’na çelenk koyma etkinliğinin karşılaştığı polis engeli, oldukça yüksek katılımla gerçekleştirdiğimiz G(ö)rev de yer aldı sayfalarımızda. 14 Mart Tıp Haftası etkinliklerini, şölen havasında geçen plaket ve ödül törenini de bulacaksınız Odamızdan başlığında.

Bu sayıda Dosya konumuz İstanbul Tabip Odası seçimleri. İki yılda bir gerçekleştirilen seçimli genel kurulumuzu bu yıl Nisan ayında yapabileceğiz. Malumunuz bir öncekini Ağustos ayında yapabilmiştik pandemi nedeniyle. Umuyoruz ki bu olağana dönme hali yaşamımızın her alanında gerçekleşir.

Seçim dosyalarımızda genellikle demokrasinin gereklerine vurgu yapan yazılar ve sonrasında seçime girecek grupların tanıtımlarına yer verdik. Bu sayıda Altan Öymen ve Özgür Müftüoğlu TTB ve İstanbul Tabip Odası’nın ülkemizdeki emek ve meslek mücadelesindeki yerine vurgu yapan yazılarıyla yer aldılar. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Seçime girecek grupları yazı istemek için aradık. Hekim Hakları ve Cumhuriyetçi Hekimler girmeyeceklerini belirtti. Türk Hekimleri Birliği yazı göndereceğini söylemekle birlikte dergimiz baskıya gidene kadar yazı elimize geçmedi. Bu nedenle sadece Demokratik Katılım Grubu’nun tanıtım yazısı olacak dosyamızda.

Röportajımızda Başkanımız Pınar Saip ile mücadele dolu dört yılı konuştuk. Kadın sayfamızda TTB Yüksek Onur Kurulu üyeliğini de sürdüren Dr. Irmak Saraç rahim ağzı kanseri ve HPV aşılarını yazdı. TTB tarafından Sağlık Bakanlığı’na da yazılı olarak iletilen HPV aşılarının ücretsiz olarak ulusal aşı programına eklenmesi talebini biz de bir kez daha dile getirmiş olduk.

Etik ve Hukuk sayfamızda Uzaktan Sağlık Hizmetlerinin Sunumu Hakkında Yönetmelik’e dair TTB Etik Kurulu ve Odamız Hukuk bürosunun görüşlerini okuyabileceksiniz. Kitap sayfamızda iki kitaba yer verdik. Birisi 100 yıl öncesinden günümüze ulaşan, çok titiz bir çalışma sonucunda yayımlanan 1922 Ajandası. Kitabı Odamız Yönetim Kurulu sekreterliğini uzun yıllar sürdüren ve kitabın her aşamasında çok değerli katkıları olan sevgili Füsun Taş tanıttı sizler için. Diğer kitabımız bir meslektaşımızın kaleminden çıkan “Sana Geldim İstanbul”. Bu sayıda da İngilizce bulmacamız var. İlginize sunuyoruz.

Geçen sayımızda Covid-19 Pandemisi sebebiyle yitirdiğimiz meslektaşlarımızı anarken Dr. Ertuğrul Eryılmaz’a da yer vermişiz. Bu hatalı bilgilendirmeden dolayı özür diliyoruz.

Her yazı bir son sözü hak eder. Ve şairin dediği gibi tarihin en güzel yerinde, son sözü hep direnenler söyler. Bizim son sözümüz ise şudur: İstanköylü Hipokrat’tan, Bergamalı Galen’e binlerce yıldır insanlığa adanmış bir mesleğin uygulayıcıları olarak buradaydık, burada olacağız. Hiçbir yere gitmiyoruz! Sadece İstanbul Tabip Odası seçimleri için 17 Nisan Pazar günü Çapa’ya kadar gideceğiz. Hepinizi bekliyoruz.


Bu İÇERİĞİ Paylaş!